Gofry nie tylko w wakacje

Dla większości osób gofry nieodzownie kojarzą się nam z wakacjami. W moim domu jemy gofry cały rok – o Tak, tak też można. Warto robić je przez cały rok w swoim domu.

Zalety robienia gofrów w domu:

  • bez wątpienia cena!
  • Masz wpływ na skład, sama najlepiej wiesz jakich składników użyłaś. Jeśli jesteś mamą alergika- zmodyfikujesz skład
  • możesz je podać nie tylko na słodko, ale i na słono
  • Z produktem, które twoje dziecko lubi, łatwiej wprowadzać nowe smaki np owoce sezonowe. Zwiększamy wtedy ilość lubianych rzeczy przez dziecko:P

Składniki na ok 14 sztuk. U nas starcza to np na 1 posiłek dla 4 osób plus coś zostanie na posiłek np. do szkoły na kolejny dzień.

  • 3 jajka
  • 350 g mleka/wody/napoju roślinnego.- u mnie sojowo -waniliowe
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – możesz użyć innej
  • 60g oleju rzepakowego
  • 15g erytrolu- opcjonalnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Żółtka z pozostałymi składnikami dokładnie wymieszać. Dodaj pianę z białek i rozgrzej gofrownicę. Gofrownicę posmaruj lekko olejem. I teraz śmiało możesz smażyć na złoty kolor.

Tak, śmiało możesz ten przepis dołączyć do twojego jadłospisu.

Przepis ten idealnie się nadaje dla:

  • dla wszystkich, którzy lubią dobre gofry!
  • dla osób insulinoopornych
  • dla cukrzyków
  • dla alergików po małych modyfikacjach
  • dla dzieci małych i dużych!

Jakie dodatki będą najlepsze?

Takie jakie sama wymyślisz. Może być to serek typu skyr z sezonowymi owocami, dżem, mango, mus z jabłka pieczonego, bita śmietana. Jeśli wolisz na wytrawnie to podawaj z guacamole, różnymi humusami, pastami do chleba.

Dzięki temu jest szansa, że Twoje dziecko nie będzie namawiało Cię na kupno gofra z dodatkami, których nie chciałabyś, aby Twoje dziecko jadło.

Sprawdź ten przepis i poleć go innym!

Kasia

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart