Dla większości osób gofry nieodzownie kojarzą się nam z wakacjami. W moim domu jemy gofry cały rok – o Tak, tak też można. Warto robić je przez cały rok w swoim domu.
Zalety robienia gofrów w domu:
- bez wątpienia cena!
- Masz wpływ na skład, sama najlepiej wiesz jakich składników użyłaś. Jeśli jesteś mamą alergika- zmodyfikujesz skład
- możesz je podać nie tylko na słodko, ale i na słono
- Z produktem, które twoje dziecko lubi, łatwiej wprowadzać nowe smaki np owoce sezonowe. Zwiększamy wtedy ilość lubianych rzeczy przez dziecko:P
Składniki na ok 14 sztuk. U nas starcza to np na 1 posiłek dla 4 osób plus coś zostanie na posiłek np. do szkoły na kolejny dzień.
- 3 jajka
- 350 g mleka/wody/napoju roślinnego.- u mnie sojowo -waniliowe
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – możesz użyć innej
- 60g oleju rzepakowego
- 15g erytrolu- opcjonalnie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Żółtka z pozostałymi składnikami dokładnie wymieszać. Dodaj pianę z białek i rozgrzej gofrownicę. Gofrownicę posmaruj lekko olejem. I teraz śmiało możesz smażyć na złoty kolor.
Tak, śmiało możesz ten przepis dołączyć do twojego jadłospisu.
Przepis ten idealnie się nadaje dla:
- dla wszystkich, którzy lubią dobre gofry!
- dla osób insulinoopornych
- dla cukrzyków
- dla alergików po małych modyfikacjach
- dla dzieci małych i dużych!
Jakie dodatki będą najlepsze?
Takie jakie sama wymyślisz. Może być to serek typu skyr z sezonowymi owocami, dżem, mango, mus z jabłka pieczonego, bita śmietana. Jeśli wolisz na wytrawnie to podawaj z guacamole, różnymi humusami, pastami do chleba.
Dzięki temu jest szansa, że Twoje dziecko nie będzie namawiało Cię na kupno gofra z dodatkami, których nie chciałabyś, aby Twoje dziecko jadło.
Sprawdź ten przepis i poleć go innym!
Kasia