Jeśli nie cukier to co?- słów kilka o zamiennikach

Mam wrażenie, że grudzień to miesiąc wzmożonej chęci na słodycze. Może dlatego, że kojarzy nam się z „szybkim zastrzykiem energii”… 

Cukier i słodycze, zazwyczaj nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych, ale mimo tego i tak po nie sięgamy. 

W przemyśle spożywczym występuje on praktycznie wszędzie. Znajdziemy go w owocach, warzywach, jogurtach, sosach, wędlinach.

O cukrze słów parę…

Cukry to tak naprawdę węglowodany, które są niezbędne w naszej diecie. Zapewniają nam przecież energię do prawidłowego funkcjonowania. Jednak ważne jest jakie węglowodany spożywamy. Wyróżniamy zarówno cukry proste jak i złożone. Do prostych zaliczymy glukozę, fruktozę, sacharozę (czyli nasz pospolity cukier biały). Węglowodany złożone to wielocukry np. skrobia, glikogen. To właśnie węglowodany złożone powinny znajdowac się w naszej diecie.

Nadużywanie cukru nie tylko sprawia, że trudno nam tracić zbędne kilogramy, ale także jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jego nadmiar może powodować problemy z próchnicą, nadciśnienia, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzycę, hiperglikemię, insulinooporność.

I pamiętaj, że nawet najbardziej Eco, bio cukier działa na twój organizm tak samo. Cukier to cukier!

Ale co zrobić kiedy mamy ochotę na coś słodkiego?

Ale co zrobić kiedy mam ochotę na coś słodkiego?

Warto nauczyć się świadomie wybierać produkty bez dodatku cukru ( na szczęście jest takich coraz więcej na półkach sklepowych)

Miód

Według mnie trudno nazwać go zamiennikiem, bo jego kaloryczność jest podobna do zwykłego białego cukru. Składa się z glukozy i fruktozy. Im więcej jest fruktozy w miodzie tym ma on niższy indeks glikemiczny.  Miód poza cukrami zawiera też składniki mineralne, witaminy grupy B, woski, garbniki, olejki, enzymy.

Dzięki tym dodatkowym związkom występującym w miodzie wiemy, że ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze. Poprawia nam funkcjonowanie układu trawiennego i całego organizmu

Uważaj! Miód w gorącej herbacie traci swoje właściwości!

Nie podawaj miodu dziecku poniżej 1 roku życia! Miód jest też częstym alergenem.

Syrop klonowy

To tradycyjny kanadyjski produkt o wyjątkowych walorach smakowych.  Co ciekawe, wykorzystuje się drzewa, które mają ok. 30-40 lat.  Zawiera wiele cennych składników takich jak, mangan, cynk, magnez czy witaminy z grupy B.

100g syropu dostarcza oko 270 kcal ( dla porównania zwykły biały cukier ok. 400kcal/100g)

Przypisujemy mu działanie prozdrowotne. Syrop klonowy świetnie sprawdzi się w roli  polewy do gofrów naleśników, placków czy deserów owocowych.

Syrop z agawy

Syrop z agawy również możemy traktować jako zamiennik cukru. W smaku podobny do miodu. Syrop zawiera spore ilości fruktozy i inuliny( naturalnego prebiotyku). Inulina wpływa na obniżenie cholesterolu oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Syrop ma ok. 4-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier.

Ksylitol

Ksylitol, cukier brzozowy jest naturalnym słodzikiem posiadającym ok 40% mniej kalorii niż cukier. Jego słodkość można porównać z popularnym cukrem. Otrzymywany z kory fińskiej brzozy zawiera dość dużo fruktooligosacharydów, które nie są przez nas trawione w przewodzie pokarmowym i tym samym nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi.

Ksylitol wyglądem przypomina zwykły cukier, lecz w smaku wyraźnie odczuwalny posmak mięty.

Świetnie sprawdzi się  w wypiekach, a także przetworach owocowych i innych słodkościach.

Erytrol

Erytrol podobnie jak ksylitol należy do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Jest mało kaloryczny ok. 20 kcal w 100g. Co ważne, nie wpływa na poziom cukru i insuliny  we krwi. Uznaje się, że jest bezpieczny dla zębów

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy, zwany często też miodem daktylowym. Weganie stosują go zazwyczaj jako zamiennik miodu. Jak pewne się domyślacie robiony jest z daktyli. Daktyle zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E oraz potas, wapń, mangan, miedź. Należy zaznaczyć, że w syropie błonnika już nie będzie! Ma wysoki indeks glikemiczny!

Warto od czasu do czasu go użyć zamiast cukru! Zamiennikiem nie jest doskonałym, ale  wykorzystaj za to jego smak i aromat!

Stewia

Stewię otrzymujemy z rośliny rosnącej w Ameryce Południowej. Najczęściej wykorzystujemy łodygi i liście rośliny. Znajdziemy w nich bowiem glikozydy stewiowe, które nadają słodki smak. Stewia nie zawiera kalorii i jest ok. 200 razy słodsza niż cukier.

Stewię możesz zakupić w postaci suszonych liści, naparów, w postaci proszku lub tabletek. Wybieraj te najmniej przetworzone formy jak liście czy płyny.

Uważaj ile jej dodajesz! Dodawaj małymi ilościami i sprawdzaj słodkość.

Owoce świeże i suszone

Suszone owoce są naturalnie słodkie, jednak część z nich jest często dodatkowo dosładzana, jak na przykład żurawina. Stosuj je więc z umiarem! Zawsze warto sięgać po świeże owoce. Poza sezonem nie bój się i korzystaj także z mrożonek!

Niewątpliwie większość opisanych substancji ma swoje dodatkowe zalety czy niepowtarzalne walory smakowe. Nie musisz ich eliminować, ale stosuj z umiarem. Ograniczając spożycie cukru i wszelkich słodkości możesz poprawić swoje zdrowie!

Pamiętajcie także, że ograniczenie cukru w diecie oraz jego zmiana to duży krok do przodu na drodze do pięknej sylwetki i zdrowia.

The form you have selected does not exist.

Udostępnij:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *